A Konzulátusról

Karcagon 1998-ban nyílt meg a Kazah Köztársaság Konzulátusa.

Horváth László tiszteletbeli kazah konzul 1998-tól 2006-ig tartó első megbízatása alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett a két ország közti kulturális és gazdasági kapcsolatok feltámasztásában és szorosabbra fűzésében, amelyek elismeréseképpen 2011-ben Rashid Ibrayev Turarovich, a Kazah Köztársaság budapesti nagykövete kitüntetésben részesítette az ország alkotmányának és függetlenségének 20. évfordulóján. Éppen a 8 éves kiváló munka okán 2006-ban általános értetlenség fogadta, hogy a hivatalba lépő új kormány nem tartott igényt a konzul és a konzulátus munkájára. A karcagi konzulátus felfüggesztette működését, tábláját 2006-tól szimbolikus fekete lepel takarta, az egykori tiszteletbeli konzul pedig a Kunok Nagyköveteként folytatta 1998-ban megkezdett munkáját. Ezekben az években a Kazah Köztársaság határozottan kiállt a két ország kapcsolataiért komoly erőfeszítéseket tevő egykori tiszteletbeli konzulja mellett.

Kazahsztán budapesti nagykövetsége nem kívánt ugyan állást foglalni az ügyben, mondván ez magyar belügy, annyit azonban kijelentettek, hogy a konzulátuson végzett munkával messzemenőkig elégedettek voltak. A 2010-es kormányváltást követően elhárultak az akadályok, és 2012-ben Horváth Lászlót ismételten felkérték korábbi pozíciójának betöltésére. A tiszteletbeli kazah konzul a Kunok II. Világtalálkozójának megnyitó rendezvényén vette át megbízólevelét a Kazah Köztársaság nagykövetétől. A konzulátus így folytathatta, folytathatja a megkezdett munkát, hogy a dinamikusan fejlődő Kazah Köztársasággal minél szorosabb gazdasági és kulturális stratégiát alakíthasson ki mind Magyarország, mind a vidéki közösség.

Társadalmi szerepvállalás

Az L. A. C. Holding vállalatcsoport és tulajdonosa, Horváth László tiszteletbeli kazah konzul a magyar-kazah kapcsolatok ápolásáért és elmélyítéséért minden rendelkezésre álló eszközzel önzetlenül próbál segíteni.

A múlt század hetvenes éveinek közepétől a korán elhunyt karcagi turkológus, Mándoky Kongúr István kutatott éveken keresztül Kazahsztánban. Nyelvészeti szemszögből vizsgálva mutatott rá, hogy egyenes ági rokonaink élnek azokon a területeken. A mai napig is több mint hatszáz hétköznapi szó - alma, bátor, kabát - bizonyítja összetartozásunkat. A rendszerváltás után a kazahok is keresték az identitásukat, s kiderült, az ottani kunok számon tartják, hogy rokonaik élnek nyugaton, azaz az ő szemükben mi vagyunk a legnyugatibb kazahok.


A kazahok tehát rokonaikat is tisztelik bennünk, s ennek felismerése az egyre szorosabb kapcsolatok ápolására ösztönöz bennünket. Egy nemzeti ébredésnek a korában élünk és a hagyományos közösségek most találnak magukra. A hagyományőrzők, a lovascsapatok, a harcosok vagy éppen a kutatók éppen úgy dolgoznak az identitás fenntartásán, mint az önkormányzatok és az egyesületek. Akiknek lehetőségükben áll, azok a maguk szerény eszközeivel ugyan, de folyamatosan igyekeznek a mégoly távoli rokoni kapcsolatokat is ápolni és a közös múltból minél hasznosabban meríteni. Ez is tekinthető ugyanúgy a társadalmi felelősségvállalásnak, mint a környezet védelmében tett bármilyen lépés.

HÍREK


Kazah mezőgazdasági delegáció látogatása Magyarországon

A kazahsztáni „Apple World” cégcsoport mezőgazdasági vállalat képviselői 2017. november 9. és 17. között üzleti látogatást tettek Magyarországon. Az öt fős delegációt, melynek tagjai vezérigazgató helyettesi, tanácsadói, agronómusi beosztást töltenek be, Topzsár Dzsamalbekov, a cég alapítója és egyik vállalatának („Agro Farm”) vezérigazgatója vezette. A delegációt Horváth László elnök-vezérigazgató, tiszteletbeli kazah konzul fogadta, és a LAC Holding Zrt. látta vendégül.

Az első szakmai napon a szakemberek látogatást tettek a Pick Szeged Zrt-nél, ahol az üzemi látogatás során megismerhették egyebek mellett a híres magyar téliszalámi előállításának folyamatait. Ezt követően a szegedi Gabonakutató Intézet meghívásának tettek eleget, ahol különös figyelmet kaptak a cukor cirok és a kukorica termesztésének technológiai kérdései. Az egyeztetések során körvonalazódott egy kísérleti telepítés lehetősége a kazahsztáni Farm Agro földjein, ehhez pedig felmerült az együttműködés lehetősége az erre specializálódott kazah tudományos intézettel.

A második szakmai napon a budapesti Füvészkertben dr. Orlóci László látta a delegációt vendégül, aki röviden ismertette a Pannon Breeding programot, melyben felelevenítette, hogy közel fél éve együttműködési megállapodást kötöttek az Almaty Botanikai Kutatóintézettel. A bemutatót követően a vendégek sétát tettek a több mint 7000 növényfajt tartalmazó Füvészkertben, ahol számos egészen ritka növény pompájában gyönyörködhettek.

A delegáció rövid protokoll látogatást tett a Földművelés és Vidékfejlesztési Minisztériumban, ahol Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter fogadta a vendégeket. Fazekas Sándor miniszter kiemelte, hogy a magyar élelmiszeripar kiváló minőségben állít elő élelmiszereket, ehhez kapcsolódva a kazah szakemberek pedig a magyar agrártechnológiák és szaktudás kazahsztáni alkalmazhatóságáról iránt érdeklődtek. Horváth László elnök-vezérigazgató hozzászólásában megköszönte, hogy miniszter úr fogadta a kazah delegációt, valamint hangsúlyozta, hogy Kazahsztánban a teljes vertikumú (takarmánytermelés, állattenyésztés) élelmiszer-feldolgozás technológia transzferjében fontos együttműködési lehetőségeink rejlenek.

A kazahsztáni szakemberek a következő napokban olyan jelentős magyarországi cégekkel folytattak szakmai egyeztetéseket, mint a magyar konzervipari sterilizációs berendezések gyártója, az Innovaster Kft és a hazai élelmiszeripar és kereskedelem kiemelkedő szereplője, a kecskeméti Univer Zrt. Hogy a hazai mezőgazdaság teljes vertikumából ízelítőt kapjanak, a kazah vendégek bepillantást nyerhettek a ceglédi NAIK gyümölcsnemesítési kutatóintézetének tevékenységébe is, ahol kiemelt érdeklődés övezte a gyümölcsfa csemetékkel kapcsolatos hazai tapasztalatokat.

A látogatás záróakkordjaként a kazah vendégek a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-ben jártak, ahol a vetőmagüzemben hibridkukorica, takarmány kukorica és silókukorica termesztését, a lineárral történő öntözést tekintették meg, valamint tájékoztatót hallhattak a növényvédelemről, az eddig elért hozamokról, eredményekről. Hasznos tapasztalatcserére került sor a két fél között az egyes kazah és a magyar mezőgazdasági ágazati termékek és technológiák összehasonlítása során.

A látogatást a delegáció vezetője, Topzsar Dzsamalbekov egyértelműen pozitívnak összegezte, a kazah delegáció szakemberei több területen is látnak együttműködési lehetőséget hazánk agrárszereplőivel.

… „hogy megmutassuk az egész világnak, mire képes Magyarország”

Horváth László tiszteletbeli kazah konzul 2016. szeptember 22-én Asztanában találkozott az ASTANA EXPO-2017 Rt. igazgatósági elnökével, Ahmetdzsan Jeszimov-val és Baranyi Andrással, Magyarország kazahsztáni rendkívüli és meghatalmazott nagykövetével. A találkozó folyamán a felek az expoval kapcsolatos technikai részleteket beszéltek meg. Ahmetdzsan Jeszimov ismertette az előkészületi munkákat és a szervező külföldi résztvevők meghívásával kapcsolatos feladatokat.

Mint mondta, eddig 103 ország jelezte részvételi szándékát, a szerződéskötések várhatóan ez év végéig zárulnak le. A szervező sajtóosztálya jelezte, hogy jelenleg folyik a különböző országok pavilonjainak az egyeztetése.

Horváth László megjegyezte, hogy Magyarország az első országok között volt, amelyek részvételi szándékukat jelezték. − Az „Astana Expo-2017” kiállítás rendkívül fontos számunkra. Arra akarjuk felhasználni ezt a lehetőséget, hogy megmutassuk az egész világnak, mire képes Magyarország – emelte ki Horváth László tiszteletbeli konzul.

A konzul azt is elárulta, hogy a magyar pavilon egyik fő témája az elektromobilitás lesz, a másik fő irányvonal pedig az, hogyan alkalmazhatók a növények a kiállítás témáját képező témakörben.

Kazah Függetlenségi Nap

A Kazah Köztársaság magyarországi nagykövetsége a Kazah Függetlenségi Nap méltó megünneplésére szervezett ünnepi fogadást december 8-án a Marriott Szállóban. Az ünnepséget több ország diplomáciai testületének képviselői, valamint a magyar közigazgatás vezetői tisztelték meg jelenlétükkel. A rendezvényen a résztvevők a zene és a néptánc segítségével ízelítőt kaptak a kazah kultúra gyöngyszemeiből és megkóstolhatták a kazah konyha remekeit.

Az L. A. C. Holding vállalatcsoport és tulajdonosa, Horváth László tiszteletbeli kazah konzul a magyar-kazah kapcsolatok ápolásáért... tovább

Kazahsztán a volt Szovjetunió utódállama, a világ 9. legnagyobb területű országa és a legnagyobb területű tengerpart nélküli országa. tovább

Kazahsztánt és Magyarországot hagyományosan fejlett kulturális-humanitárius kapcsolatok fűzik egymáshoz, de gazdasági téren is... tovább


Üzenetküldéshez kattintson ide

cím:
telefon:
email:

5301 Karcag, Kossuth tér 1.
+36 30 544 0216
tiszteletbeli@kazahkonzul.hu


Címlap
A konzulátusról
Karcag városáról
A Kunszövetségről
Kazahsztánról
Kapcsolat
Adatkezelési tájékoztató

Minden jog fenntartva © 2018

Jogi nyilatkozat